El Barroco Valenciano
Charla y Paseo cultural por Vicent Campos
Charla:
Día 24-11-2020 a las 18:30 horas en el local de la Societat Excursionista de València en la Cl. Lebón, 5 de Valencia
Paseo Cultural:
Día 28-11-2020 a las 10:00 horas en la Iglesia de los Santos Juanes (final de la Av. del Oeste)
El Contexto histórico en el que se desarrolla este estilo es: Reino descompuesto y débil. Expulsión de los moriscos por parte de Felipe III; Problema de la sucesión a la muerte de Carlos II sin descendencia; Guerra civil; Triunfo de los Borbones y Proclamación de Felipe V.
Una de las características principales de este movimiento será la manera en que se canaliza con el periodo histórico en que acontece, la Contrarreforma, el Concilio de Trento. La cristiandad se ha roto en dos grandes fragmentos; por un lado, el mundo reformista o protestante, con las iglesias luterana, calvinista y anglicana y por otro la iglesia católica que quiere ser heredera del dogma y la tradición cristiana. Hay una clara línea divisoria entre el norte y el sur de Europa.
El Barroco es un concepto muchas veces mal interpretado, porque nos recuerda la complejidad, lo recargado y el amontonamiento. Es bastante más que un estilo nuevo.
La Monarquía y la Iglesia, intentaron mitigar la penosa situación política y económica del XVII, dándole a este estilo una imagen de grandiosidad, en parte efímera. Sin embargo, los artistas desarrollaron su propia creatividad y dieron paso a la parte final del llamado “siglo de Oro” en la pintura, escultura y literatura.
Haremos una charla en la sede de la SEV, restringida a un grupo de alrededor de 15 socios en el día anunciado en la cabecera y luego la salida donde dada la cantidad de edificios magníficos que tenemos en nuestra ciudad elegiremos algunos de ellos (Marques de dos Aguas, Santos Juanes, Puerta de los Hierros Catedral, San Martin, Santo Tomas y San Felipe Neri), de las cuales algunas podremos entrar sin pagar y otras verlas desde fuera.
Este estilo se extendió por la mayoría de iglesias de nuestros pueblos, (Chelva, Chiva, Cheste, Tuejar, Alzira, Torrente, Sagunto, Requena, Albalat de la Ribera y dels Sorells, Alacuas, Aldaia, L’Alcudia, Oliva, Turis, Gestalgar, Pedralva, Quart y Benifairo de les Valls, Faura, Burjassot, Bocairent, Foios, Massamagrell, Benaguassil,Godella, Manises, Sumacarcer, por citar algunas, imitando y teniendo por referencia las más famosas, siendo los mismos artistas y sus discípulos los autores.
En el futuro, es posible que organicemos algunas visitas a las iglesias de estos pueblos y combinarlas con actividad senderista en el entorno.
El Barroc Valencià
Xarrada i passeig cultural per Vicent Campos
Xarrada:
Día 24-11-2020 a las 18:30 hores en el local de la Societat Excursionista de València en el Carrer Lebón, 5 de València
Passeig Cultural:
Día 28-11-2020 a les 10:00 hores en la Església dels Sants Joans (final de Av. de l’Oest)
El Context històric en què es desenvolupa aquest estil és: Regne descompost i feble. Expulsió dels moriscos per part de Felip III; Problema de la successió a la mort de Carles II sense descendència; Guerra civil; Triomf dels Borbons i Proclamació de Felip V.
Una de les característiques principals d’aquest moviment serà la manera en què es canalitza amb el període històric en què esdevé, la Contrareforma, el Concili de Trento. La cristiandat s´a trencat en dos grans fragments; d’una banda, el món reformista o protestant, amb les esglésies luterana, calvinista i anglicana i de l’altra l’església catòlica que vol ser hereva de l’dogma i la tradició cristiana. Hi ha una clara línia divisòria entre el nord i el sud d’Europa.
El Barroc és un concepte moltes vegades mal interpretat, perquè ens recorda la complexitat, el recarregat i l’amuntegament. És bastant més que un estil nou.
La Monarquia i l’Església, van intentar mitigar la penosa situació política i econòmica de l’XVII, donant-li a aquest estil una imatge de grandiositat, en part efímera. No obstant això, els artistes van desenvolupar la seva pròpia creativitat i van donar pas a la part final de l’anomenat «segle d’Or» a la pintura, escultura i literatura.
Farem xerrada a la seu de la SEV, restringida a un grup d’uns 15 socis en el dia anunciat en la capçalera i després sortides on donada la quantitat d’edificis magnífics que tenim a la nostra ciutat triarem alguns d’ells (Marques de dos Aigües, Sants Juanes, Porta dels Ferros Catedral, Sant Martin, Sant Tomàs i Sant Felip Neri), de les quals algunes podrem entrar sense pagar i altres veure-les des de fora.
Aquest estil es va estendre per la majoria d’esglésies dels nostres pobles, (Xelva, Xiva, Xest, Tuejar, Alzira, Torrent, Sagunt, Requena, Albalat de la Ribera i dels Sorells, Alaquàs, Aldaia, l’Alcúdia, Oliva, Turís, Gestalgar, Pedralva, Quart i Benifairo dels Valls, Faura, Burjassot, Bocairent, Foios, Massamagrell, Benaguasil, Godella, Manises, Sumacarcer, per citar algunes, imitant i tenint per referència les més famoses, sent els mateixos artistes i els seus deixebles, els autors.
En el futur, és possible que organitzem algunes visites a les esglésies d’aquests pobles i combinar-les amb activitat senderista en l’entorn.