La Siria que yo conocí
Por Joan V. Grifoll
Un viaje al próximo oriente en busca de restos del pasado
Día 19 de febrero de 2020
Lugar: Cl. Lebón, 5, Bj.-Iz. 46023 Valencia
Hora: 19:30
En el año 1990, una ex compañera de carrera me habló de un proyecto que rondaba por la cabeza de algunos arqueólogos y profesores de historia de la Universidad de Valencia: ir al desierto arábigo a buscar algunas de las pequeñas fortalezas que construyeron durante las primeras Cruzadas como puntos avanzados del ejército cristiano al otro lado del Mar Rojo, tras la conquista de Jerusalén. El proyecto era irrenunciable en mi condición de viajero enamorado de oriente y licenciado en arqueología y prehistoria.
Para ser completamente autónomos y poder movernos por terrenos alejados de zonas urbanas, organicé el viaje saliendo desde Valencia en una furgoneta, en la que llevaríamos tiendas de campaña, cocina con su menaje, mesas y sillas de camping, además de material técnico y personal.
Salimos de Valencia, atravesamos Francia y parte de Italia, hasta coger un barco que nos llevó a Corfú para, a continuación, cruzar Grecia y Turquía, llegando así a Siria y posteriormente a Jordania, país que recorrimos en dirección sur, hasta llegar al Mar Rojo, desde donde nos internamos en el desierto arábigo en busca de nuestro objetivo.
Dos meses nos llevó este largo periplo por oriente próximo, en el que tuvimos el privilegio de conocer lugares como Capadocia, Petra, el Mar Muerto, Palmyra, Damasco, pero sobre todo, ver lugares que ya no existen y que ya nunca podrá ver nadie, como la ciudad siria de Alepo y su museo, que encerraba restos arqueológicos de incalculable valor científico y que fueron destruidos por la barbarie y la intolerancia.
Nota: Se ruega puntualidad.
La Síria que jo vaig conèixer
per Joan V. Grifoll
Un viatge al pròxim orient en busca de traces del passat
Día 19 de febrer de 2020
Lloc: Cl. Lebón, 5, Bj.-Iz. 46023 València
Hora: 19,30
L’any 1990, una ex companya de carrera em va parlar d’un projecte que rondava pel cap d’alguns arqueòlegs i professors d’història de la niversitat de València: anar al desert aràbic a buscar algunes de les petites fortaleses que van construir durant les primeres Croades com a punts avançats de l’exercit cristià a l’altre costat del Mar Roig, després de la conquesta de Jerusalem. El projecte era irrenunciable en la meua condició de viatger enamorat d’orient i llicenciat en història antiga.
Per a ser completament autònoms i poder moure’ns per terrenys allunyats de zones urbanes, vaig organitzar el viatge eixint des de València en una furgoneta, en la qual portariem tendes de campanya, cuina amb el seu parament, taules i cadires de càmping, a més de material tècnic i personal.
Eixirem de València, travessarem França i part d’Itàlia, fins a agafar un vaixell que ens va dur a Corfú per a, a continuació, creuar Grècia i Turquia, arribant així a Síria i posteriorment a Jordània, país que vam recórrer en direcció sud, fins a arribar a la Mar Roja, des d’on ens internarem en el desert aràbic a la recerca del nostre objectiu.
Dos mesos ens va portar aquest llarg periple per orient pròxim, en el qual vam tenir el privilegi de conèixer llocs com Capadòcia, Petra, la Mar Morta, Palmyra, Damasc, però sobretot, veure llocs que ja no existeixen i que ja mai podrà veure ningú, com la ciutat síria d’Alep i el seu museu, que tancava restes arqueològiques d’incalculable valor científic i que van ser destruïts per la barbàrie i la intolerància.