Charla-proyección/Xarrada-projecció  Sudáfrica “El país del arcoíris”/Sud-àfrica “El país de l'arc de Sant Martí”  por/per Luis Fernández

Día/Dia: 07 de febrero de 2024
Hora: 19:30
Lugar: Calle Lebón, 5-Bj.Izda. – 46023 Valencia

Sudáfrica “El país del arcoíris”, por Luis Fernández       

El llamado “País del arcoíris” por su diversidad de culturas, idiomas y creencias religiosas. Once idiomas son reconocidos como oficiales por la Constitución de Sudáfrica. Dos de los once idiomas son de origen europeo: el afrikáans, idioma que proviene directamente del neerlandés y 9 Bantu y nguni

Sudáfrica, situada en África austral cuenta con yacimientos paleo-antropológicos más antiguos de África, hace millones de años, estuvo habitada por grupos de Australopithecus africanus.  Les sucedieron varias especies de Homo, incluyendo Homo habilis, Homo ergaster y el hombre moderno (Homo sapiens)

En 1487 Bartolomé Díaz fue el primer europeo en alcanzar el punto más austral de África, y lo denominó Cabo das Tormentas (Cabo de las Tormentas).

1652 La Compañía Neerlandesa de las Indias Orientales, estableció un pequeño asentamiento  Ciudad del Cabo.

1806 La ciudad se convirtió en colonia británica en, lo que provocó que los bóeres (colonos originarios de Países Bajos, Flandes, Francia y Alemania) y los colonos británicos se adentraran hacia el norte y el este del territorio, lo que desencadenó en una serie de conflictos entre los afrikáner, los xhosa y los zulúes por la posesión del terreno.

La Unión Sudafricana comenzó a existir el 31 de mayo de 1910, como resultado de la consolidación de las colonias británicas en la región austral de África bajo un solo sistema de gobierno

En 1948, el Partido Nacional llegó al poder. Abogando por un sistema segregacionista y racista, este inició el apartheid, palabra que en afrikáans significa ‘separación’. Apartheid (1948-1992)

En un referéndum celebrado el 5 de octubre de 1960, el 52 % de los electores votó a favor de transformar Sudáfrica en una república, y entonces la Unión se convirtió en la República de Sudáfrica el 31 de mayo de 1961

Aislamiento de Sudáfrica: El rechazo por el apartheid provocó rechazo e indignación en el mundo entero, numerosos países rompieron relaciones diplomáticas y comerciales con Sudáfrica, generando un creciente aislamiento del gobierno sudafricano. El país fue excluido de los Juegos Olímpicos, de las Copa Mundial de Fútbol, de Miss Universo, de Miss Mundo, de la Copa Mundial de Rugby y otras competiciones deportivas. Dentro de Sudáfrica, los movimientos antiapartheid,

El 21 de marzo de 1960 un grupo se congregó en Sharpeville, un pueblo cerca de Vereeniging para protestar contra la exigencia que los negros portaran pases. la policía abrió fuego contra la multitud matando a 69 personas e hiriendo a 186. Todas las víctimas eran negras y a la mayoría le habían disparado por la espalda. Seguidamente el ANC y el ACP fueron ilegalizados.

En 1974 el gobierno emitió una ley que obligaba el uso del idioma afrikáans en todas las escuelas, incluyendo las de los negros. Esta medida fue muy impopular, pues se consideraba como el idioma de la opresión blanca.

El 30 de abril de 1976 las escuelas de Soweto se declararon en rebeldía. El 16 de junio de 1976 los estudiantes organizaron una marcha que terminó en violencia, donde 566 niños murieron a consecuencia de los disparos de la Policía

En 1989 renunció el impopular presidente Pieter Botha tras sufrir un derrame cerebral leve, siendo sucedido por el más moderado Frederik De Klerk, quien inició el desmantelamiento del apartheid. Se levantó la proscripción que pesaba sobre el Congreso Nacional Africano y otras organizaciones políticas de izquierda, y se liberó a Nelson Mandela tras 27 años de prisión.

El próximo día 7 de febrero, nuestro compañero Luís Fernández nos acercará a esa extensa zona de África y sin duda, será un placer escucharle.

Os esperamos.

 


Dia: 07 de febrer de 2024
Hora: 19:30
Lloc: Carrer Lebón, 5-Planta baixa-Esquerra – 46023 València

Sud-àfrica “El país de l’arc de Sant Martí”, per Luis Fernández

L’anomenat “País de l’arc de Sant Martí” per la seua diversitat de cultures, idiomes i creences religioses. Onze idiomes són reconeguts com a oficials per la Constitució de Sud-àfrica. Dos dels onze idiomes són d’origen europeu: el afrikáans, idioma que prové directament del neerlandés i 9 Bantu i nguni.

Sud-àfrica, situada a Àfrica austral compte amb jaciments paleig-antropològics més antics d’Àfrica, fa milions d’anys, va estar habitada per grups de Australopithecus africanus. Els van succeir diverses espècies de Homo, incloent Homo habilis, Homo ergaster i l’home modern (Homo sapiens)

En 1487 Bartolomé Díaz va ser el primer europeu a aconseguir el punt més austral d’Àfrica, i el va denominar Cap dones Tempestes (Cap de les Tempestes).

1652 La Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals, va establir un xicotet assentament Ciutat del Cap.

1806 La ciutat es va convertir en colònia britànica en, la qual cosa va provocar que els bóeres (colons originaris de Països Baixos, Flandes, França i Alemanya) i els colons britànics s’endinsaren cap al nord i l’est del territori, la qual cosa va desencadenar en una sèrie de conflictes entre els afrikáner, els xhosa i els zulús per la possessió del terreny.

La Unió Sud-africana va començar a existir el 31 de maig de 1910, com a resultat de la consolidació de les colònies britàniques a la regió austral d’Àfrica sota un sol sistema de govern

En 1948, el Partit Nacional va arribar al poder. Advocant per un sistema segregacionista i racista, este va iniciar l’apartheid, paraula que en afrikáans significa ‘separació’. Apartheid (1948-1992).

En un referèndum celebrat el 5 d’octubre de 1960, el 52% dels electors va votar a favor de transformar Sud-àfrica en una república, i llavors la Unió es va convertir en la República de Sud-àfrica el 31 de maig de 1961.

Aïllament de Sud-àfrica: El rebuig per l’apartheid va provocar rebuig i indignació en el món sencer, nombrosos països van trencar relacions diplomàtiques i comercials amb Sud-àfrica, generant un creixent aïllament del govern sud-africà. El país va ser exclòs dels Jocs Olímpics, de les Copa Mundial de Futbol, de Miss Univers, de Miss Món, de la Copa Mundial de Rugbi i altres competicions esportives. Dins de Sud-àfrica, els moviments antiapartheid,

El 21 de març de 1960 un grup es va congregar en Sharpeville, un poble prop de Vereeniging per a protestar contra l’exigència que els negres portaren passes. la policia va obrir foc contra la multitud matant a 69 persones i ferint a 186. Totes les víctimes eren negres i a la majoria li havien disparat per l’esquena. Seguidament el ANC i el ACP van ser il·legalitzats.

En 1974 el govern va emetre una llei que obligava l’ús de l’idioma afrikáans en totes les escoles, incloent-hi les dels negres. Esta mesura va ser molt impopular, perquè es considerava com l’idioma de l’opressió blanca.

El 30 d’abril de 1976 les escoles de Soweto es van declarar en rebel·lia. El 16 de juny de 1976 els estudiants van organitzar una marxa que va acabar en violència, on 566 xiquets van morir a conseqüència dels trets de la Policia

En 1989 va renunciar l’impopular president Pieter Botha després de patir un vessament cerebral lleu, sent succeït pel més moderat Frederik De Klerk, qui va iniciar el desmantellament de l’apartheid. Es va alçar la proscripció que pesava sobre el Congrés Nacional Africà i altres organitzacions polítiques d’esquerra, i es va alliberar a Nelson Mandela després de 27 anys de presó.

El pròxim dia 7 de febrer, el nostre company Luís Fernández ens acostarà a eixa extensa zona d’Àfrica i sens dubte, serà un plaer escoltar-li.

Us esperem.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *